“Ik verwacht moderne service van mijn huisarts”

Waarom ben jij actief om de zorg te helpen met de stem van de patiënt?
Ik heb zelf geleerd te leven met een chronische aandoening. Ik voel me daarin geen patiënt. Ik ben ondanks mijn ziekte nooit bij de pakken neer gaan zitten maar heb mezelf opgepakt. Ik kijk naar wat wel kan en naar wat nog wel mogelijk is. Een goede huisarts is daarbij belangrijk. Ik voel me nu veel beter en wil graag dat dat voor anderen ook mogelijk wordt. Daar zet ik me al jaren voor in. De hulp die ik heb gekregen geef ik graag door aan anderen. En de mensen die ik help kunnen hun nieuwe kennis op hun beurt weer doorgeven aan anderen. Zo helpen we elkaar.

Hoe kijk jij naar moderniseren van de huisarts?
Het is toch van de gekke dat we overal een goede toegang tot hebben maar nog niet tot de zorg. Vergelijk het met internetbankieren. Sommige dingen kun je heel goed zelf regelen. Ik wil mijn vraag eenvoudig kunnen stellen en antwoord kunnen krijgen via mijn mobiele telefoon, ik wil niet een uur tijdens een inloopspreekuur hoeven wachten maar op afspraak eventueel op afstand geholpen worden. Moderne technologie biedt me de mogelijkheden om zelf de regie te nemen over mijn gezondheid. De uitslagen van het labonderzoek eenvoudig in te zien. En het is helemaal niet onpersoonlijk. Juist die moderne middelen maken dat ik een goede band heb met mijn huisarts en praktijkondersteuner en ik eenvoudig even met ze kan overleggen als het nodig is.
En moderne technologie maakt het mogelijk dat mijn artsen mij op afstand monitoren. Ik heb een smartwatch, een digitale weegschaal en een bloeddrukmeter. Voor mij voelt het veilig dat er -in mijn geval vanuit het ziekenhuis- meegekeken wordt. Ook binnen de huisarts zijn op dit vlak veel nieuwe mogelijkheden die de patiënt helpen en maakt dat de zorg nog beter aansluit bij wat nodig is voor die ene persoon.
In een moderne praktijk is voor mij één van de belangrijkste punten dat ik samen met de zorgverleners van de praktijk een inbreng heb in het pad dat ik ga volgen om mijn situatie te verbeteren. Het is geen eenrichting, maar meedenken wat het beste voor mij en mijn omgeving is!

Waar zou jij Evodoc bij kunnen helpen?
Meedenken over wat voor een patiënt belangrijk is in het contact met de huisarts. Bijvoorbeeld in een focusgroep van patiënten die meedenkt met de Evodoc huisartsen.
Ervaringsdeskundige is zo belangrijk. Medepatiënten ontmoeten die jouw taal spreken kan zoveel betekenen.
En ook de moderne huisarts ondersteunen. Door mee te denken in hoe je patiënten en hun familie zo goed mogelijk helpt en van de juiste informatie voorziet. Ook de omgeving moet je daarbij niet vergeten. Als je die goed betrekt dan helpt dat bij het vinden van een balans en goed omgaan met je ziekte. En meedenken in hoe je toegang geeft tot ervaringsdeskundigheid van anderen. Mensen met een aandoening leren misschien wel het meeste van elkaar. Groepsconsulten kunnen dan bijvoorbeeld een meerwaarde hebben boven individuele consulten. En vanuit mijn ervaringsdeskundigheid denk ik ook graag mee over ook hoe je burgers kunt helpen om zo goed mogelijk aan hun eigen gezondheid te werken. Je leefstijl veranderen is soms nodig. En dat is moeilijk. Heel moeilijk. Het is haast jezelf opnieuw definiëren. Daarbij helpt het als een huisartspraktijk met je meedenkt over zelfzorg en hoe je dat goed kunt inrichten. Mijn motto is dat mijn huisarts niet alleen met me meedenkt over het verschaffen van een pil maar over de kwaliteit van leven te verbeteren en daar heeft hij naast zijn medisch kennis ook andere middelen nodig zoals zelfzorg, leefstijladvies en ook hoe andere patiënten hun ervaring met je kunnen delen.