Home » Huisarts Rob van Damme
“Het kan en moet anders”
Je hebt al veel ervaring in de zorg wat motiveert jou om een moderne praktijk te starten?
Er komen de laatste jaren steeds meer vragen op het bordje van de huisarts terecht. Door landelijke beleidsontwikkelingen verschuiven er taken vanuit de tweede lijn, ouderenzorg en jeugdzorg naar de eerste lijn. Vaak ingestoken vanuit financieel perspectief (ofwel kostenbeheersing). Ook zijn de burgers gewend geraakt aan een 7×24 uurs maatschappij waarin je aankopen kunt doen wanneer jij dat wilt, bankzaken kunt doen op elk gewenst moment enzovoort. Bijna iedereen regelt tegenwoordig allerlei zaken via appjes op de mobiele telefoon.
Maar de huisartsenzorg is hier niet in meegegroeid en wordt hier ook niet voldoende in ondersteund. In de (huis)artsenopleiding wordt er nog steeds niet erg veel aandacht besteed aan praktijkorganisatie, management en automatisering. De meeste huisartsen zijn dan ook niet voorbereid op het ondernemerschap. Huisartsen (en hun medewerkers) worden voor de reguliere zorg betaald van 8:00 tot 17:00 uur. Dat stimuleert niet echt zaken als ruimere openingstijden en avondspreekuren. Ook is er sprake van vergrijzing (van praktijkhouders) binnen de huisartsenzorg wat de komende jaren tot opvolgingsproblemen gaat leiden.
Toen de kans zich voor deed om met een jonge vrouwelijk collega een nieuwe praktijk te starten heb ik geen moment geaarzeld. Dit is de kans om zelf de zorg anders te organiseren, beter aan te laten sluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen en met innovaties aan de slag te gaan. Om het vak op een manier uit te kunnen oefenen die mijn maat en ik leuk vinden.
Wat zou jij jonge startende huisartsen mee willen geven?
Volg jouw hart. Kijk eerst goed rond wat voor soort praktijk bij je past en wat voor huisarts jij wil zijn. Stel jezelf ook eens de vraag waar je over 5 of 10 jaar wil staan. Altijd blijven waarnemen is niet zalig makend. Mocht je twijfelen over het praktijkhouderschap praat er dan eens met praktijkeigenaren over welke voordelen zij zien om een eigen praktijk te hebben. Als waarnemer krijg je dat maar in beperkte mate mee. Als praktijkhouder hoef je niet alles zelf te doen. Je kunt bijvoorbeeld een praktijkmanager inhuren en/of bepaalde zaken uit besteden zodat je bezig kunt blijven met zaken die jij leuk vindt.
Wat vind je het leukste van een nieuwe praktijk?
Het pionieren, het samen keuzes kunnen maken hoe de praktijk in te richten en de zorg vorm te geven, het samenwerken met andere disciplines in de eerste lijn.
Hoe zie jij de toekomst van de huisartsenzorg in?
Rooskleurig. Maar er moet wel wat veranderen. Nu zijn de meeste praktijken nog klassiek ingericht. Behalve de huisartsenposten en praktijkondersteuning is er – een beetje zwart wit gezegd – de laatste 25 jaar weinig veranderd. De huisartsenzorg moet meer meebewegen met de maatschappelijke vraag. Het vak verandert ook inhoudelijk. We worden meer gezondheidscoaches en duiders van persoonlijke informatie. Maar het blijft het mooiste vak wat er is!
Hoe kunnen we de kennis vertalen naar de huisartsopleiding?
Zonder de hardwerkende collega’s bij de huisartsinstituten te kort te willen doen: we zijn geneigd om huisartsen voor het hier en nu op te leiden in plaats van huisartsen op te leiden voor de toekomst. Hoe kunnen we dat zo ombuigen dat vraag en aanbod binnen de huisartsenzorg over vijf jaar beter gaan matchen?
Heb je nog een tip voor ons?
Mijn motto is: “Don’t worry about the future, but labour to create it.” Fijn als jullie huisartsen kunnen gidsen naar die toekomst en ze bij blijven staan op hun reis.