“Het liefst wil ik een eigen praktijk starten”

Je bent over een jaar klaar met de huisartsenopleiding. Wat ga je dan doen? 
Waarschijnlijk ga ik eerst even waarnemen, want dat is wat de meeste mensen doen. Maar ik wil het liefst een eigen praktijk starten. Het mooie van huisarts vind ik om een bepaalde groep mensen langere tijd volgen. Als waarnemer zou ik dat missen, want dat zijn vooral kortdurende contacten in verschillende praktijken. Ik ben juist aangetrokken door het huisartsenvak doordat ik zelf een eigen praktijk kan hebben, zorg geven aan mijn patiënten en ondernemend bezig kan zijn. Het mooie van ondernemen is dat ik zelf iets kan opbouwen.

Hoe kijk je naar de risico’s van ondernemen?
We hebben veel praktijkhouders nodig, maar helaas daar leren we niet genoeg over tijdens de opleiding. Als we daar wat meer in over zouden worden getraind, dan zouden veel meer mensen kiezen voor het starten van een eigen praktijk. Ik weet niet precies hoe ik met de risico’s om moet gaan, maar ik denk dat je goed moet uitzoeken of er op een bepaalde plek groei gaat komen en vervolgens zou ik daarmee aan de slag gaan. Zo diep heb ik het nog niet helemaal bekeken, maar ik denk dat dat wel de reden is waarom mensen lang blijven waarnemen.

“Ik ben juist aangetrokken
door het huisartsenvak
doordat ik zelf een
eigen praktijk kan hebben.”

Uit verschillende evaluaties vanuit de huisartsenopleiding komt steeds aan bod dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan het praktijkhouderschap. De nadruk tijdens de opleiding ligt op het medisch handelen en de communicatie met de patiënt. Opvallend ook om te zien dat op voorlichtingsavonden over het leven na de opleiding de enige 2 opties lijken te zijn om HIDHA of waarnemer te worden. Er wordt niet gesproken over het starten van een eigen praktijk. Het lijkt erop dat praktijkhouderschap iets is wat in de verre toekomst kan komen.

Het starten van een nulpraktijk is helemaal eng, want er is helemaal niets. Je moet alles zelf gaan uitvinden. Daardoor blijf je in het stramien om eerst te gaan waarnemen en daarna toetreden in maatschap of overname van een praktijk. Ik ken niemand die een nulpraktijk is gestart. Ik ken toevallig een jonge praktijkhouder, maar zelfs dat komt bijzonder weinig Eigenlijk een gemiste kans, want er zijn veel plekken waar veel huizen worden gebouwd en waar al een tekort aan huisartsen is en waar het dus anders moet.

Hoe zie jij het huisartsenvak veranderen in de komende jaren?
Met de LOVAH hebben we een leuke summerschool gedaan over de huisarts in 2030. Ik denk dat er zeker meer gebruik wordt gemaakt van big data. We gebruiken nu veel mensen voor dingen die eigenlijk niet via mensen hoeven. Als we meer gebruik maken van computeroplossingen dan kunnen we onze assistentes op andere momenten inzetten. POH’s kunnen hele stukken van de huisartsenzorg overnemen en dat is nodig want we gaan veel te weinig huisartsen hebben op een gegeven moment. Ik verwacht dat er meer zorg vanuit de ziekenhuizen bij de huisartsen komt, maar ik hoop dat de communicatie tussen het ziekenhuis en de huisartsen zal verbeteren. Daarnaast zie ik een andere rol voor huisartsen:  meer preventie, samen met patiënt, meer coachen.

“Ik zou zelf praktijkhouder willen zijn en samenwerken met 2-3 andere huisartsen.”

Aan welke innovaties denk je? Op welk gebied zouden innovaties kunnen bijdragen aan betere patiëntenzorg?
Patiënt kunnen steeds meer zelf meten en doen. Mensen komen nu nog langs voor bijvoorbeeld het meten van de bloeddruk, maar dit zou prima thuis kunnen. En thuis is het vaak ook betrouwbaarder en de meetwaarden kunnen via een app worden bijgehouden en bedeeld met de huisarts. Er bestaan als stethoscoop die je zelf tegen je borst kan houden. Mensen hoeven daardoor dus ook niet meer naar de praktijk te komen, tenzij je als huisarts iemand wil zien. Als er iets afwijkend is, dan gaat er een seintje naar de praktijk, maar wellicht zelfs direct naar een specialist met een omgeving waarbij huisartsen en specialisten samenwerken.

Door corona zien we veel meer e-consulten en daardoor kun je uiteindelijk tijd overhouden om meer met patiënten te praten over ingewikkelder zaken (bijv in de laatste fase van het leven). Door innovatie kunnen we de belangrijke dingen blijven doen.

Hoe ziet een moderne praktijk eruit volgens jou?
Bij een moderne praktijk denk ik aan veel e-consulten en patiënten die online een afspraak maken. In de huidige huisartspraktijken zie ik veel doktersassistentes, maar ik denk dat we meer basisartsen kunnen inzetten. Er zijn echter nog zo weinig huisartsen die het anders doen en er zou veel meer geluid moeten zijn dat de huidige situatie niet houdbaar is. Ik zou het fijn vinden als we meer het gesprek met elkaar aangaan hoe we het anders gaan aanpakken en meer praten over innovaties. De grote meerderheid heeft geen idee wat er speelt en ik merk dat sommigen op de rem gaan trappen als je er enthousiast over vertelt.

Wat is er nodig om de mensen mee te krijgen met innovaties?
Ik denk dat er angst is dat mensen zelf dingen moeten bedenken hoe het anders en beter kan. De huisartsenopleiding betreft een breed vakgebied, dus als je iets hebt aangeleerd wat werkt, is het moeilijk om daarna ook nog na te denken hoe het beter en anders kan. In het begin ben je als jonge huisarts veel meer bezig met het leveren van goede zorg, stellen van de juiste diagnoses en voorkomen dat je dingen mist. Men ziet nog niet dat je juist meer tijd kan krijgen door digitalisering. Nu krijgen huisartsen maar 10 minuten per consult, terwijl ik meer tijd met patiënten kan krijgen als al meer vragen digitaal beantwoord kunnen worden.

Hoe ziet jouw droompraktijk eruit?
Grappig dat deze vraag eigenlijk nooit wordt gesteld. Ik zou een grotere praktijk met een groter gebied willen. Ik zou zelf praktijkhouder willen zijn en samenwerken met 2-3 andere huisartsen en een vast team van POH-ers en ondersteuners. Als huisarts zou ik willen nadenken over de leukste en moeilijke problemen. En fijn als ik iemand heb om mee te sparren. De locatie is een prettige plek waar ik mijn werk kan uitvoeren met goede spullen. Ik geloof dat patiënten wel verder willen reizen als het allemaal goed geregeld is. Enige wat lastig kan zijn, zijn de huisbezoeken als gebied groter wordt. In de praktijk zou ik graag anderhalvelijnszorg samen met specialisten willen leveren. En natuurlijk veel meer digitaal, dus minder met telefoon. De receptenlijn is bijvoorbeeld helemaal niet handig, want het zou veel handiger zijn als patiënten via het systeem een herhaalrecept kunnen aanvragen.

Het lijkt me een leuke uitdaging om een nulpraktijk te starten. Maar het voelt wel als iets waar je aan begint waarvoor je niet opgeleid voor bent. Een coach om je te begeleiden? Ja, daar zou ik veel aan kunnen hebben. Helpen hoe je moet beginnen en juiste richting opduwen. Hulp bij het vinden van een locatie, de inrichting, bedrijfsvoering, praktijkmanagement, financiële aspecten met zorgverzekeraars en IT systemen. Het zijn allemaal zaken waar ik geen verstand van heb, dus ik zou het fantastisch vinden als er een organisatie zoals Evodoc is om me hierbij te helpen.